preloader
بازگشت

11 راهکار عالی برای بهبود امنیت وب‌سایت

در گذشته که امنیت IT اهمیت بسیار زیادی داشت، بسیاری از افراد این عبارت را مترادف با امنیت سایت و شبکه می دانستند. به مرور زمان و با فراگیر شدن اپلیکیشن های مبتنی بر وب، از اوایل 1990 عبارت امنیت IT جای خود را به امنیت سایبری داد. حالا وب اپ ها یکی از المان های حیاتی برای کسب و کارهای بزرگ و کوچک و حتی امور معمول روزانه ما هستند. وب اپ ها زندگی انسان امروز را به کلی دگرگون ساخته اند و می توانند با استفاده از منابع کمتر، بسیاری از امور را سریع تر و موثر تر انجام دهند. مهم ترین مزایای وب اپ ها عبارتند از:

  • در کنار وب اپ ها ما دیگر نیازی به کاغذ بازی و صرف فضا و انرژی زیاد برای نگهداری از اطلاعات نداریم.
  • در کنار وب اپ ها حالا دیگر به شکل های سنتی ارتباطات (مانند ارسال نامه یا تلگراف) نیازی نداریم.
  • بیشتر امور بازاریابی و دیجیتال مارکتینگ امروز بر روی زیرساخت های وب محور استوار هستند.
  • خدمات امور مشتریان نیز از شکل کلیشه ای و سنتی خود (تماس های تلفنی و غیره) خارج شده و به وب منتقل شده اند.

وب اپ ها می توانند جمعیت روز افزون مشتریان یک کسب و کار را به خوبی پاسخگو باشند. همچنین در کنار این ابزار، حالا ارتباط موثر با مشتریان، ارائه محصولات، فروش بهتر و ارائه خدمات پس از فروش به راحتی امکان پذیر است. وب اپ ها می توانند حجم بزرگی از اطلاعات حساس و مهم را از طریق کانال های آنلاین منتقل کنند و به همین خاطر است که امنیت سایت و شبکه بسیار مهم می باشد. تا به امروز، هیچ تکنولوژی مبتنی بر وب که مصون از آسیب های هکری باشد، ساخته نشده است. هر روزه تهدیدات جدید در دنیای وب نمایان می شوند و همانطور که امنیت وب اپ ها ارتقا می یابد، خطرات نیز جدی تر می گردند. به همین خاطر، ما در این مقاله تصمیم داریم تا 11 روش برای ارتقای امنیت سایت و وب اپ ها را مرور کنیم که هر توسعه دهنده اپلیکیشنی باید آنها را بداند.

11 روش برای ارتقای امنیت سایت و وب اپ ها

در ادامه، 11 روش کلیدی را برای ارتقای امنیت سایت و وب اپلیکیشن‌های شما تشریح خواهیم کرد تا اطمینان حاصل کنید که داده‌های حساس و کاربرانتان در برابر تهدیدات آنلاین محافظت شده‌اند.

حفظ امنیت سایت و اپلیکیشن در خلال توسعه

شما می توانید در همان مراحل ساخت اپلیکیشن، امنیت سایت و ابزار خود را تامین کنید. بنابراین به جای آنکه پس از اتمام اپلیکیشن به سراغ استخدام تیم های مشاوره امینت سایت و شبکه باشید، از همان مراحل ابتدایی امنیت محصول نهایی خود را تامین کنید.

بهتر است به هر چیزی شک کنید

یک قانون کاربردی به هنگام توسعه وب و اپلیکیشن آن است که تمام ورودی ها را یک خطر و تهدید در نظر بگیرید، مگر آنکه خلافش ثابت شود. تمامی ورودی ها باید از مراحل ارزیابی عبور کنند و تنها شکل هایی از ورودی که قالبی خاص یا شرایط مد نظرتان را دارا هستند، اجازه خواهند داشت تا وارد فضای اپلیکیشن و وب شوند. بدین ترتیب، داده های معیوب یا داده های مخرب امکان ورود به سایت، اپلیکیشن و شبکه شما را نخواهند داشت. شما می توانید برای ارزیابی داده های ورودی، موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • ارزیابی نوع داده: مطمئن شوید پارامترهای ورودی از نوع صحیح هستند: عدد ها، متن ها و غیره
  • ارزیابی قالب داده: مطمئن شوید داده ها با قالب ها و فرمت های مورد قبول شما، وارد می شوند: XML یا Json
  • ارزیابی ارزش داده ها: مطمئن شوید پارامترهای ارزیابی داده ها به گونه ای تنظیم شده اند که انتظارات شما را برآورده سازند.

ایده ها و راحل های بیشماری برای ارزیابی داده ها، اطلاعات ورودی و تامین امنیت سایت وجود دارد. با این حال، بهتر است در قدم اول تمامی داده های ورودی را با دو روش مفهومی و نحوی ارزیابی کنید. ارزیابی نحوی باید سینتکس (یا نحو) اطلاعات (مانند تاریخ تولد، تمامی اعداد، SSN یا نوع ارز) را مورد ارزیابی قرار دهد و ارزیابی مفهومی باید صحت اطلاعات ورودی را با توجه به چارچوب وب سایت و اپلیکیشن (مثلا تاریخ انقضای یک کارت در وب سایت های مرتبط با خرید آنلاین) بسنجد.

برای ارتقای امنیت سایت، رمزگذاری داده ها را جدی بگیرید

رمزگذاری داده ها

انکریپت (یا رمزگذاری) کردن یکی فرایند ساده برای کد گذاری اطلاعات و محافظت از آنها در برابر افرادی است که اجازه دسترسی به آنها را ندارند. رمزگذاری به تنهایی نمی تواند امنیت داده ها را تضمین کند اما امکان دسترسی راحت به این اطلاعات را نیز از افرادی که اجازه دسترسی ندارند، سلب می کند. برای ارتقا امنیت سایت، نه تنها در هنگام مبادله اطلاعات، بلکه حتی به هنگام ذخیره سازی آنها در دستگاه ها و پایگاه های داده مختلف نیز باید فرایند رمزگذاری انجام شود. برای استفاده امن از خدمات وب و API ها، نه تنها به یک سیستم احراز هویت احتیاج خواهید داشت، بلکه باید تمامی داده ها موجود در این سرویس ها نیز به شیوه ای کد گذاری شده باشند. وب سایت غیر امنی که اطلاعات موجود در آن باز هستند (کد گذاری نشده اند) بهترین هدیه برای هکرها محسوب می شود. فراموش نکنید که امروزه الگوریتم های هوشمندی وجود دارند که می توانند چنین وب سایت هایی را بدون دردسر و خیلی سریع، پیدا کنند.

از مدیریت استثنا (Exception Management) استفاده کنید

یکی دیگر از روش های ارتقای امنیت سایت که بیشتر به فاز توسعه مرتبط است، مدیریت استثنا می باشد. منظور از مدیریت استثنا چیست؟ هر وب سایت یا اپلیکیشنی در بازه های زمانی مشخص، نیاز به ارتقا دارد تا باگ ها و مشکلاتش برطرف شده و امنیتش در برابر جدید ترین حملات هکری، ارتقا یابد. با این حال، ارتقای همزمان شبکه یا سایت، به ویژه اگر گسترده باشد، کار آسانی نیست. ممکن است بخش های مختلف سایت با ورود آپدیت جدید با مشکلاتی روبرو شوند. این مشکلات می توانند خود را به شکل ارورهایی با جزئیات زیاد برای مخاطبان و مراجعه کنندگان سایت، نشان دهند.

در چنین شرایطی، اطلاعات زیادی را در اختيار هکرها قرار خواهید داد. در واقع به جز ارورهای رایج، نشان دادن هر اطلاعاتی به عموم می تواند وب سایت شما را با خطرات جدی مواجه کند. در چنین شرایطی می توانید از مدیریت استثنا کمک بگیرید و اپدیت بخش های مختلف وب سایت را متعاقبا به تعویق بیندازید یا آن ها را به شکل های دیگری از ارور تبدیل کنید. مثلا اگر یک دستگاه خودپرداز دچار مشکل شود، شما می توانید این ارور را به سمت بازگرداندن کارت یا انسداد تراکنش سوق دهید. از نظر امنیتی بهتر است سایت شما به گونه ای توسعه یابد که از هر برهمکنش کاربر با مجموعه، تنها یکی از سه نتیجه متمایز زیر حاصل شود:

  • انجام عملیات
  • رد کردن عملیات
  • رسیدگی به یک مورد استثنا (که موارد استثنا را نیز توسعه دهندگان وب و اپلیکیشن باید برای الگوریتم مشخص کنند)

احراز هویت، قوانین وب سایت و دسترسی به کنترل

برای ارتقای امنیت سایت خود، امور مدیریت حساب ها (مانند امکان بازیابی گذرواژه، ارزیابی گذرواژه های قوی و سیستم احراز هویت چند گانه) و اجرای آنها را جدی بگیرید. اجرای فرایند احراز هویت برای کاربران به هنگام دسترسی به اطلاعات حساس (حتی با وجود سپری کردن فرایند احراز هویت اولیه) نیز توصیه می شود. به هنگام توسعه سایت یا وب اپ، یکی از اهداف پایه، ایجاد دسترسی های بسیار محدود برای کاربران جهت رفع نیازهایشان است. قانون دسترسی محدود و ساده احتمال ورود هکرها و اجرای عملیات مخرب را به حداقل می رساند. همچنین مواردی مانند پسورد های یکبار مصرف، قفل کردن اکانت ها و SSL نیز از جمله اقداماتی هستند که به ارتقای امنیت سایت و وب اپ ها بسیار کمک می کنند.

اهمیت خدمات هاستینگ را فراموش نکنید!

امنیت هاستینگ و خدماتی که دریافت می کنید به عنوان یک مکانیزم امنیتی توسعه محور، بسیار اهمیت دارد. در واقع مدیریت تنظیمات صحیح در سطح سرور و هاستینگ، نقشی کلیدی را در امنیت وب سایت شما ایفا می کند.

با تنظیمات امنیتی اشتباه، امنیت سایت را به خطر نیندازید:

با توجه به گزینه های بیشماری که امروزه نرم افزارهای مدیریت سرورها برای تنظیمات وب در اختیار شما قرار می دهند، احتمال اشتباه نیز بسیار زیاد است. رایج ترین تنظیمات امنیتی اشتباه در این راستا عبارتند از:

  • عدم محافظت از فایل ها و دایرکتوری ها
  • عدم حذف حساب های پیش فرض، موقت یا مهمان از سرورهای وب
  • باز بودن غیر ضروری درگاه ها روی سرور وب
  • استفاده از مجموعه نرم افزارهای قدیمی و منسوخ شده
  • استفاده از پروتکل های امنیتی قدیمی
  • منقضی شدن گواهینامه های دیجیتال

مستند سازی تمامی فرایند توسعه و ارتقای سایت، نه تنها به شما در ساخت وب سایت یا وب اپ کمک می کند، بلکه بدین ترتیب از تمامی جزئیات مرتبط با سرور وب و نرم افزارهای مرتبط با آنها نیز همواره مطلع خواهید بود. امکانات سرورهای وب ماهیت مقیاس پذیر دارند و شما می توانید کنترل بیشتری بر امنیت سایت و منابع مصرفی داشته باشید. در عین حال، این امکانات می توانند در صورت استفاده غلط، امنیت سایت و اپلیکیشن شما را به مخاطره اندازند. به همین دلیل توصیه می کنیم به هنگام مدیریت گزینه ها و امکانات امنیتی در سرورهای وب، بسیار محتاط عمل کنید.

پیاده سازی پروتکل HTTPS

پروتکل HTTPS

رمزنگاری در سطح خدمات یکی از معیار های مهم و گاها ضروری برای ارتقای امنیت سایت و اطلاعات است. این فرایند با استفاده از پروتکل SSL (یا همان لایه Sockets  امن) امکان پذیر می باشد. SSL تکنولوژی است که از آن برای ایجاد یک لینک رمزنگاری شده میان سرور وب و یک مرورگر استفاده می شود. بدین ترتیب اطلاعاتی که میان مرورگر و سرور وب مخابره می شوند، کاملا امن خواهند بود. امروزه SSL در میلیون ها وب سایت مورد استفاده قرار می گیرد و یکی از استاندارد های لازم در صنعت بانکداری الکترونیک برای محافظت از تراکنش های آنلاین بانکی است. استفاده از SSL نه تنها می تواند لایه ای محافظ برای کل وب سایت شما ایجاد کنید، بلکه برای استفاده از منابعی مانند JavaScript یا  stylesheets به آن نیاز خواهید داشت.

امنیت سایت با ایجاد سیستم ورود و خروج

ورود و خروج به یک وب سایت از جمله مواردی است که در امنیت سایت و وب اپ ها، نقشی کلیدی را ایفا می کند. خوشبختانه این ویژگی و فاکتورهای امنیتی مرتبط با آن در اکثر نرم افزارهای مرتبط با ساخت اپلیکیشن ها  از جمله ISS رعایت شده است. این نرم افزارها در حال حاضر در دسترس هستند و به کمک آنها، شما می توانید اطلاعات مرتبط با تمامی فعالیت ها را بررسی نمایید. این ابزارها می توانند فعالیت های مشکوک در سطح سایت یا اپلیکیشن را ردگیری و ثبت نمایند. تنظیمات مربوط به ورود و خروج به یک سایت در اکثر نرم افزارهای وب وجود دارد و معمولا برای این بخش از محصول نهایی خود، به صرف انرژی و زمان زیادی نیاز نخواهد بود.

استفاده از آزمون‌ها و کنترل کیفی دقیق

برخی از شرکت های شخص ثالث در زمینه نفوذ پذیری و آسیب پذیری وب سایت ها فعال هستند. در صورت امکان، می توانید از خدمات این مجموعه ها استفاده کنید، تا در کنار تست ها و آزمایش هایی که خودتان در خصوص امنیت سایت انجام می دهید، نتایج بررسی های شرکت های تخصصی را نیز داشته باشید. خدمات اکثر این شرکت ها مقرون به صرفه و دقیق است. پیدا کردن حفره های امنیتی و مشکلات وب سایت یا وب اپ ها برای افراد شخص ثالث آسان تر است. همچنین بهتر است برای آنکه تست ها و آپدیت های امنیتی راحت تر گردند، یک فرایند آسان و قابل تکرار را تعریف کنید. هیچ چیز به اندازه رفع باگ یا خطای یک مجموعه کد خاص، آن هم زمانی که هیچ ایده ای ندارید که از کجا باید آغاز کنید، خسته کننده و اضطراب آور نیست.

وب اپ شما باید عاری از هر گونه نقطه ضعف و آسیب پذیری، به ویژه در حیطه فعالیت PCI یا  HIPPA باشد. بهتر است برای اطمینان از این موضوع، در طراحی وب اپ دقت کرده و با افراد متخصص مشورت کنید. همچنین در هر مرحله از نگهداری و آپدیت وب اپ با افراد فعال در حیطه امنیت وب مشورت کنید تا مطمئن شوید در برابر جدیدترین حملات سایبری ایمن هستید و در عین حال، به روز ترین نسخه قوانین بین المللی در حوزه وب را رعایت کرده اید.

هکرها استراحت نمی کنند!

امنیت سایت و شبکه شوخی ندارد! درست مانند ارتش یک کشور که باید 24 ساعته در حالت آماده باش باشد، شما نیز باید در هر ساعت شبانه روز برای حفظ امنیت سایت خود، آماده باشید. شکل تهدیدات دائما در حال تغییر است. هر ساعت امکان شکل گیری تاکتیک های جدید برای حمله به اطلاعات و زیرساخت های شما وجود دارد. هکرها استراحت نمی کنند پس شما هم باید در هر لحظه برای تامین امنیت شبکه و سایت خود، فعال باشید.

برای شروع بهتر است یک استراتژی طراحی کنید. بخش هایی از سایت یا اپلیکیشن های با ریسک بالا را مشخص کنید. بخش هایی از وب سایت که اطلاعات کاربران را ذخیره می کنند یا زیرساخت هایی که برای مدیریت وب اپ ها به آن نیاز دارید، در این دسته جای می گیرند. هیچ گاه از تحقیق پیرامون جدید ترین و موثرترین استراتژی ها برای تامین امنیت بخش های پر ریسک وب سایت خود، دست برندارید! این واقعیت را بپذیرید که شما نمی توانید تمام حملات هکری به وب سایت خود را خنثی کنید. بنابراین باید آماده چالش های پیش رو بوده و برای برون رفت از چنین شرایطی نیز استراتژی موثر داشته باشید. مطمئن شوید منابع انسانی و زیرساخت های لازم برای چنین شرایطی را دارید و می توانید در بازه زمانی مناسب، خطرات را از بین ببرید.

همانطور که چشم انداز امنیت سایت و شبکه دائما در حال تغییر است ما و استراتژی هایمان نیز باید با سرعت بیشتری، آماده حملات جدید و متفاوت باشیم تا غافلگیر نشویم!

آژانس دیجیتال مارکتینگ افرا
آژانس دیجیتال مارکتینگ افرا
http://afra-agency.com

نظرتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ما از کوکی ها استفاده می کنیم تا بهترین تجربه را به شما ارائه دهیم. قوانین و مقررات